Pressmeddelande från Sveriges Dövas Riksförbund 2020-10-14
Sveriges Dövas Riksförbund, SDR lanserar idag en efterlängtad handbok för föräldrar till döva barn. I denna handbok riktad till föräldrar och andra anhöriga har SDR samlat material, berättelser och information som kan ge vägledning. Kanske kan du som är förälder eller anhörig hitta några svar på tankar, frågor och funderingar kring döva och svenskt teckenspråk. Handboken kan också med fördel bli en del av den information som erbjuds från regionerna till föräldrarna, exempelvis från hörselvården.
”Var ska vi börja?” Det är en vanlig tanke hos nyblivna föräldrar. Det är så mycket man behöver tänka på med ett litet barn. Och plötsligt kommer ett besked från sjukvården att barnet är döv eller hörselskadad. Många föräldrar har berättat för oss om alla olika känslor de hade, precis då i början. Sorg och glädje, uppgivenhet och nyfikenhet, förvåning och förvirring. Det finns föräldrar som känner lycka, och de som känner sig förkrossade - och allt däremellan. Inga känslor är fel att känna, men som förälder eller anhörig kan man behöva hjälp att bearbeta dem. Något annat som behövs och efterfrågas är information. Därför har SDR tagit fram denna handbok.
Ett viktigt fokus i handboken handlar om barns tidiga språkutveckling. Allt pekar på att “språk föder språk”, oavsett om det är tecknat, talat eller skrivet, bara är positivt för barnets språkutveckling. Teckenspråket är en otroligt viktig nyckel för döva barn och hörselskadade barn. Det är en nyckel som öppnar dörrar till tidig kommunikation, möjlighet att uttrycka sina känslor. Att både kunna berätta och fråga om saker. Något som också hänger ihop med barns allmänna utveckling som människor. Men hur lär man sig svenskt teckenspråk när man precis blivit förälder? Ja – det finns tips om det också i denna handbok!
Vi på SDR vill också tacka alla som på olika sätt medverkat, bidragit och varit involverad i handboken. Tack!
Gamla och nya läsaretill våra nystartade Teckenfyran webbsidan, teckenfyran.n.nu !
Hoppas ni trivs bra här med Teckenfyran webbsidan.
Teckenfyran har inte möjligt att ordna fikaträffar från år 2020 pga olika skäl. Därför kommer vi med förslag att det är NI som kan ordna själva fikaträffar på stan.
Om ni döva,hörselskadade, teckenspråkiga och icke teckenspråkiga vill träffa varandra och umgås och fika på stan, Gävle. Då kan ni smsa, mejla till någon ni känner eller Facebook och sprida vidare, och ordnar fikaträffar och ha det trevligt. Det går bra ändå om det kommer 2-5 personer eller flera personer att börja med.
VÅRA TECKENSPRÅKIGA TRÄFFAR PRELIMINÄRT PROGRAM 2024 :
VÄLKOMMEN TILL GUDTJÄNST PÅ TECKENSPRÅK MED NYA TECKENSPRÅKIG PRÄSTHERNICA ENSTRÖM, HELIGA TREFALDIGHETS KYRKA, ONSDAG 8 MAJ KL 13.15, besökadress: Heliga Trefaldighets kyrka, kyrkogatan 1, Gävle. (Läs mer här info.)
14/5 TISDAGVI ALLA I SVERIGE FIRAR 43 ÅRS SVENSKA TECKENSPRÅKETS DAG. (Mer information kommer senare.)
VÄLKOMMEN TILL DÖVA SENIORTRÄFFEN TISDAG 14 MAJ KL 13.00 - 15.45, Tullbomsgården, besökadress: S.Kopparslagargatan 7, Gävle. (Läs mer här info)
DÖVA SENIORTRÄFFEN TISDAG 28 MAJ KL 13.00 - 15.45, Tullbomsgården, besökadress: S.Kopparslagargatan 7, Gävle. (Läs mer här info)
MEDLEMSKAP - Om ni vill visa ert stöd att bli medlem hos Gävleborgs Dövas Länsförening (GDL) genom Sveriges Dövas Riksförbund (SDR). Läs mer på SDR webben om medlem, Bli Medlem - Sveriges Dövas Riksförbund (sdr.org)
Döva Pensionärers sektion Gävleborgs län
Kontaktperson: (nya mailadress kommer senare)för seniorsektion
PS. Sprid gärna denna information till alla dina vänner som har båda mail, facebook, sms, texttelefon, bildtelefon och har inte mail och facebook!
Nyhetstipset
Vet någon som har något tips, info, nyheter, meddelande, annat eller vi inte vet? Tipsa oss!
Svenskt teckenspråkslexikon. Instiutionen för lingvistik Stockholm Universitet
Tolkanvändakurs (kursintroduktion) för döva, teckenspråkiga och hörande om att få veta mer om vad vi har för rättigheter om teckenspråkstolkar.
Flera hörselorganisationer som vill lyfta fram vikten av en samlad tolktjänst med anledning av avslutad tolktjänstutredning. Om dagens och framtida tolktjänst. Dela gärna med dig av dina erfarenheter på väggen eller i ett meddelande!
Vill ni beställa teckenspråkstolk? Det är kostnadsfritt att få tolkar för döva, teckenspråkiga och hörande. Kontakta Landstinget Tolkcentralen Gävleborg
Anmäl alltid utetbliven tolk! Har du beställt tolk, men blivit utan på grund av tolkbrist? Då ska du ladda ner anmälningsblankett
Ni kan skickaanmälningsblanketten (se Anmäl utebliven tolk) till Landstinget Patientnämnden Gävleborg