Det finns ca 30.000 teckenspråksanvändare i Sverige idag. För dessa personer är teckenspråket ofta helt centralt i deras vardag, men teckenspråket är trots allt inte erkänt som ett nationellt minoritetsspråk.
Det finns två krav som måste uppfyllas för att ett språk ska kunna erkännas som ett officiellt minoritetsspråk. Det första är att det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det andra kravet är att det ska ha funnits i Sverige i minst tre generationer eller ca 100 år. Teckenspråket uppfyller båda dessa krav till fullo. Statusen som ett officiellt minoritetsspråk är mycket viktig för språkets bevarande och för att betrygga användarnas rättigheter. Därför vill vi att svenskt teckenspråk ska bli ett nationellt minoritetsspråk!
Tidigare har man hävdat att eftersom teckenspråket inte har någon kulturell funktion behöver det inte samma skydd som de redan erkända minoritetsspråken. Detta är däremot inte sant! Dövkultur är ett etablerat begrepp och för många är dövhet inte bara benämningen på en funktionsvariation utan också en identitet. Kommunikation är en grundförutsättning för all gemensam kultur och eftersom att döva till stor del har varit och är utestängda från majoritetskulturen har man skapat egna arenor för kulturellt utbyte. Att hävda att teckenspråket inte har samma kulturella funktion som alla andra språk i världen är därför osant och diskriminerande.
Erkännandet av minoritetsspråk har en viktig funktion i det att man genom lagstiftning och annat stöd både skyddar och främjar språkets användning. Det kan vara genom att man tar bort vissa krav på de som söker modersmålsundervisning i skolan, till exempel krävs det inte att du har förkunskaper innan undervisningen börjar. Det kan också vara att man i många fall kan sköta kontakt med myndigheter på sitt modersmål. Som det ser ut idag är teckenspråket jämställt med de andra minoritetsspråken, men hör ändå inte riktigt till gruppen. Den oklara lagstiftningen gällande teckenspråkets vara eller icke-varande som officiellt minoritetsspråket riskerar att många teckenspråksanvändare faller mellan stolarna. När det gäller tillgänglighet kan vi inte ha det så! I Sverige ska alla kunna delta i samhället på lika villkor. I längden är det också en fråga om rättssäkerhet – då minoritetsspråk med samma förutsättningar som de redan erkända nationella minoritetsspråken bör behandlas likvärdigt.
Det här också en fråga om språkets bevarande. Allt fler döva opereras idag med cochleaimplantat – vilket i sig är positivt. Men! Det gör det allt viktigare att vi tar ett gemensamt ansvar för att bevara teckenspråket och det enorma kulturarv som det innebär. Cochleaimplantat och hörapparater fungerar olika för olika personer. Vissa föredrar att uteslutande använda teckenspråk, eller bara svenska, andra använder båda. Oavsett vad man själv föredrar, är det viktigt att man erbjuds ett val. Undervisning på teckenspråk är viktigt, likaså undervisning i teckenspråk. Teckenspråket har en lång historia kantad av förtryck och marginalisering. Nu är det dags att en gång för alla markera att den tiden är förbi.
Det är enkelt. Gör svenskt teckenspråk till ett nationellt minoritetsspråk!
Gamla och nya läsaretill våra nystartade Teckenfyran webbsidan, teckenfyran.n.nu !
Hoppas ni trivs bra här med Teckenfyran webbsidan.
Teckenfyran har inte möjligt att ordna fikaträffar från år 2020 pga olika skäl. Därför kommer vi med förslag att det är NI som kan ordna själva fikaträffar på stan.
Om ni döva,hörselskadade, teckenspråkiga och icke teckenspråkiga vill träffa varandra och umgås och fika på stan, Gävle. Då kan ni smsa, mejla till någon ni känner eller Facebook och sprida vidare, och ordnar fikaträffar och ha det trevligt. Det går bra ändå om det kommer 2-5 personer eller flera personer att börja med.
VÅRA TECKENSPRÅKIGA TRÄFFAR PRELIMINÄRT PROGRAM 2024 :
VÄLKOMMEN TILL GUDTJÄNST PÅ TECKENSPRÅK MED NYA TECKENSPRÅKIG PRÄSTHERNICA ENSTRÖM, HELIGA TREFALDIGHETS KYRKA, ONSDAG 8 MAJ KL 13.15, besökadress: Heliga Trefaldighets kyrka, kyrkogatan 1, Gävle. (Läs mer här info.)
14/5 TISDAGVI ALLA I SVERIGE FIRAR 43 ÅRS SVENSKA TECKENSPRÅKETS DAG. (Mer information kommer senare.)
VÄLKOMMEN TILL DÖVA SENIORTRÄFFEN TISDAG 14 MAJ KL 13.00 - 15.45, Tullbomsgården, besökadress: S.Kopparslagargatan 7, Gävle. (Läs mer här info)
DÖVA SENIORTRÄFFEN TISDAG 28 MAJ KL 13.00 - 15.45, Tullbomsgården, besökadress: S.Kopparslagargatan 7, Gävle. (Läs mer här info)
MEDLEMSKAP - Om ni vill visa ert stöd att bli medlem hos Gävleborgs Dövas Länsförening (GDL) genom Sveriges Dövas Riksförbund (SDR). Läs mer på SDR webben om medlem, Bli Medlem - Sveriges Dövas Riksförbund (sdr.org)
Döva Pensionärers sektion Gävleborgs län
Kontaktperson: (nya mailadress kommer senare)för seniorsektion
PS. Sprid gärna denna information till alla dina vänner som har båda mail, facebook, sms, texttelefon, bildtelefon och har inte mail och facebook!
Nyhetstipset
Vet någon som har något tips, info, nyheter, meddelande, annat eller vi inte vet? Tipsa oss!
Svenskt teckenspråkslexikon. Instiutionen för lingvistik Stockholm Universitet
Tolkanvändakurs (kursintroduktion) för döva, teckenspråkiga och hörande om att få veta mer om vad vi har för rättigheter om teckenspråkstolkar.
Flera hörselorganisationer som vill lyfta fram vikten av en samlad tolktjänst med anledning av avslutad tolktjänstutredning. Om dagens och framtida tolktjänst. Dela gärna med dig av dina erfarenheter på väggen eller i ett meddelande!
Vill ni beställa teckenspråkstolk? Det är kostnadsfritt att få tolkar för döva, teckenspråkiga och hörande. Kontakta Landstinget Tolkcentralen Gävleborg
Anmäl alltid utetbliven tolk! Har du beställt tolk, men blivit utan på grund av tolkbrist? Då ska du ladda ner anmälningsblankett
Ni kan skickaanmälningsblanketten (se Anmäl utebliven tolk) till Landstinget Patientnämnden Gävleborg