Broschyren "Den bästa av världar - tillgänglig för alla" visar olika situationer som kan uppstå i ett samhälle som inte är anpassat efter den som inte hör. Med ökad kunskap om dövas särskilda behov kan många av hindren tas bort, och omgivningen blir tillgänglig även för döva.
Det är inte vår dövhet som är problemet. Problemet är att samhället är tänkt för alla de som hör, ser och kan röra sig obehindrat. För oss andra krävs andra lösningar, politisk vilja och pengar. Det är långt kvar till ett samhälle som är tillgängligt för alla medborgare.
Broschyren visar olika vardagliga situationer som vi kan hamna i, och där bristen på tillgänglighet skapar problem för oss döva. Flera situationer kan avhjälpas genom vanlig medmänsklighet och fantasi, medan andra kräver teknik och en politisk vilja att förändra.
Det är svårt att tänka bort ett sinne som man själv har, och att som hörande föreställa sig hur det är att aldrig ha hört. Det är lätt att stoppa fingrarna i öronen och utestänga ljud, men det är inte detsamma som att aldrig någonsin ha hört. Den som aldrig har hört tal har inte heller haft möjlighet att lära sig tala själv, eftersom vi lär oss prata genom att härma våra föräldrar när vi är små. Det är därför döva kommunicerar med teckenspråk, och behöver informationskällor som bygger på annat än ljud.
Broschyren är från år 2008. Allmänna Arvsfonden, Sveriges Dövas Riksförbund och Skånes Dövas Länsförbund gjorde broschyren.
Fråga er alla själva: vad kan ni göra att hjälpa till och förbättra tillgänglighet nu i år 2020?
Varje person gör liten skillnad att kontakta t.ex Region Gävleborg, kommuner, myndigheter osv.
Ett exempel: En stor steg är att en medlem från GDL och HRF kontaktade redan Region Gävleborgs ledningen om presskonferenser i webbtv informerade viktiga saker om coronaläget i länet utan texten och teckenspråkstolkning. Ledningen lyssnade äntligen. De såg till att ordna fram teckenspråkstolkning och skrivtolkning till webbtv. Se länken:https://www.regiongavleborg.se/om/press/presskonferenser/
Ge inte upp kamp, hopp och tro tills tillgänglighet förbättras!
Därför är det bra om staten, regioner, kommuner, myndigheter, aktörer, alla, m.fl. samarbetar med lokala dövföreningar och Sveriges Dövas Riksförbund och så vidare hjälper åt att förbättra tillgänglighet för döva.
Gamla och nya läsaretill våra nystartade Teckenfyran webbsidan, teckenfyran.n.nu !
Hoppas ni trivs bra här med Teckenfyran webbsidan.
Teckenfyran har inte möjligt att ordna fikaträffar från år 2020 pga olika skäl. Därför kommer vi med förslag att det är NI som kan ordna själva fikaträffar på stan.
Om ni döva,hörselskadade, teckenspråkiga och icke teckenspråkiga vill träffa varandra och umgås och fika på stan, Gävle. Då kan ni smsa, mejla till någon ni känner eller Facebook och sprida vidare, och ordnar fikaträffar och ha det trevligt. Det går bra ändå om det kommer 2-5 personer eller flera personer att börja med.
VÅRA TECKENSPRÅKIGA TRÄFFAR PRELIMINÄRT PROGRAM 2024 :
VÄLKOMMEN TILL GUDTJÄNST PÅ TECKENSPRÅK MED NYA TECKENSPRÅKIG PRÄSTHERNICA ENSTRÖM, HELIGA TREFALDIGHETS KYRKA, ONSDAG 8 MAJ KL 13.15, besökadress: Heliga Trefaldighets kyrka, kyrkogatan 1, Gävle. (Läs mer här info.)
14/5 TISDAGVI ALLA I SVERIGE FIRAR 43 ÅRS SVENSKA TECKENSPRÅKETS DAG. (Mer information kommer senare.)
VÄLKOMMEN TILL DÖVA SENIORTRÄFFEN TISDAG 14 MAJ KL 13.00 - 15.45, Tullbomsgården, besökadress: S.Kopparslagargatan 7, Gävle. (Läs mer här info)
DÖVA SENIORTRÄFFEN TISDAG 28 MAJ KL 13.00 - 15.45, Tullbomsgården, besökadress: S.Kopparslagargatan 7, Gävle. (Läs mer här info)
MEDLEMSKAP - Om ni vill visa ert stöd att bli medlem hos Gävleborgs Dövas Länsförening (GDL) genom Sveriges Dövas Riksförbund (SDR). Läs mer på SDR webben om medlem, Bli Medlem - Sveriges Dövas Riksförbund (sdr.org)
Döva Pensionärers sektion Gävleborgs län
Kontaktperson: (nya mailadress kommer senare)för seniorsektion
PS. Sprid gärna denna information till alla dina vänner som har båda mail, facebook, sms, texttelefon, bildtelefon och har inte mail och facebook!
Nyhetstipset
Vet någon som har något tips, info, nyheter, meddelande, annat eller vi inte vet? Tipsa oss!
Svenskt teckenspråkslexikon. Instiutionen för lingvistik Stockholm Universitet
Tolkanvändakurs (kursintroduktion) för döva, teckenspråkiga och hörande om att få veta mer om vad vi har för rättigheter om teckenspråkstolkar.
Flera hörselorganisationer som vill lyfta fram vikten av en samlad tolktjänst med anledning av avslutad tolktjänstutredning. Om dagens och framtida tolktjänst. Dela gärna med dig av dina erfarenheter på väggen eller i ett meddelande!
Vill ni beställa teckenspråkstolk? Det är kostnadsfritt att få tolkar för döva, teckenspråkiga och hörande. Kontakta Landstinget Tolkcentralen Gävleborg
Anmäl alltid utetbliven tolk! Har du beställt tolk, men blivit utan på grund av tolkbrist? Då ska du ladda ner anmälningsblankett
Ni kan skickaanmälningsblanketten (se Anmäl utebliven tolk) till Landstinget Patientnämnden Gävleborg